PROBLEEMGEDRAG wat is dat eigenlijk?

"Wanneer je een hond in de ogen kijkt zie je en voel je zijn diepste kern."- Eckhart Tolle

 

 

 

Hebben wij een goede kijk op wat "probleemgedrag" bij honden is of zien we misschien iets verkeerd? Zien we iets wat er niet is?

 

Iets is alleen een probleem als wij er een probleem van maken en er niet mee weten om te gaan of het niet domweg niet begrijpen. Logisch.

 

Probleemgedrag bestaat niet.(leuke stelling vindt je niet?).

 

Dat heb ik tenminste geleerd. Herken je dat? 

Bij de één is een blaffende hond een probleem in zijn /haar leven bij de ander is hetzelfde gedrag en dezelfde hond helemaal geen probleem in het leven. Dat zet je aan denken .

 

De omstandigheden zijn anders en misschien gaat men anders met “problemen” om.

 

Heb je er zo al eens naar gekeken?

  

Het zit zo in ons systeem om (als we niet opletten) alles veel te snel met een goed/fout te beoordelen. Automatisch reageren wij ook zo op het gedrag van de hond. Hij doet het goed of hij doet het fout.  Ik betrap mijzelf (helaas) ook nog op oordelen en dat vind ik als ik eerlijk ben, helemaal niet leuk van mezelf. Ik doe mijn bewuste stinkende best om daar anders mee om te gaan.  Maar ja daar zijn we ook mens voor denk ik dan.

 

Toch is het goed hier bewust mee om te gaan omdat het vooral de hond in een moeilijk pakket kan brengen. Hij kan zich niet verdedigen en zeggen dat hij iets niet zo bedoeld, dat wij hem niet begrijpen. Hij kan alleen maar REAGEREN, ja je leest het goed. Hij kan alleen maar reageren met zijn gedrag op onze acties, op onze uitstraling (energie). Hij reageert op dat wat in zijn omgeving gebeurd.

 

Hij reageert en communiceert vanuit zijn natuur, zijn instincten en zeker vanuit zijn emoties.

Iets roept blijdschap bij hem op, of spanning, of angst, of opwinding, of onzekerheid of boosheid...

 

En hij reageert gewoon om zich te uiten. Zijn communicatie.

 

Het is aan ons wat wij ermee doen.

 

Betitelen wij zijn gedrag als probleemgedrag? Of kijken we verder en zien we/ erkennen we zijn diepere zijn, zien we zijn emoties, zijn behoeftes en zijn grenzen? Proberen we hem beter te leren kennen en begrijpen.

 

Pas als je dat laatste doet, komt de hond echt tot zijn recht en zal hij meer ontspannen. 

Pas als je op deze manier naar de hond wilt kijken, is er "opeens" geen probleemgedrag meer.

Er is enkel een hond die op zijn manier jouw laat weten wat er in hem omgaat en mogelijk  jouw hulp nodig heeft.

 

En daar kun je iets mee doen, als je wilt.

 

Gegarandeerd brengt dit meer vreugde en harmonie in jullie beider leven.

 

Met dankbare hondenpoot

 

Helena Schmets


Ik hoop dat je dit blog inspireert. Terwijl ik het schrijf ligt mijn lieve Bjelka (inmiddels al 15,5, springlevend, piepjong, superfit) hier met een diepe zucht aan mijn voeten. Kijkt me aan, en zucht diep als ik deze honden boodschap probeer over te brengen. Voelt gelukzalig.

 

Ik vind het leuk als je wilt reageren. Daarom schrijf ik een blog nietwaar hi: Ik vind het leuk om te delen. Laten we hierover spreken zodat zodat goed en fout verdwijnt en wij bewuster liefhebben en minder honden als probleemhonden betiteld worden alleen omdat ze "anders" zijn. Lijkt mij echt niet leuk om dat te ervaren. Jij? 

Thanx!

Reactie schrijven

Commentaren: 0