De lichamelijke gevolgen van correcties

De wervelkolom van de hond is zeer kwetsbaar en loopt van het puntje van de neus tot aan puntje van zijn staart. Over zijn hoofd, nek, hals, borst, rug, heup en staart. 

 

Vanuit de rug is er de hersenstam die hoofd en rug en de rest van het lichaam verbindt en stevigheid geeft
Deze hersenstam is zo enorm belangrijk, zo gevoelig en zo snel beschadigd. 

 

Beschadigingen hebben zeer grote gevolgen. Niet meteen zichtbaar, maar wel voelbaar voor de hond en zich uitend in kleine gedragsveranderingen die niet zo opvallen tot grote die de hond ongemerkt veel last bezorgen. 


Later en soms ook op korte termijn kan dat lijden tot epilepsie, OOGPROBLEMEN, agressie, moeheid, hyperactiviteit en rug klachten, hernia en niet meer kunnen lopen of " dronkemans" loop, niet kunnen slapen, verhoogde cortisol aanmaak en stress.  De hond kan aan rukjes, hoe onschuldig ook,  een soort  van whiplash klachten  overhouden.

 

In  het halsgebied, bevinden zich, behalve de kwetsbare wervels ook belangrijke endocriene klieren die het gehele hormoonhuishouden aansturen en regelen. Denk aan de schildklier en aan het lymfestelsel. 

 

Dat is de reden waarom ik een goed passend borsttuig adviseer en de hond vrij te laten lopen waar het kan.

Met een goed passend borsttuig bedoel ik een borsttuig wat niet knelt onder de oksel, waarbij de schouders en de nek vrij zijn en er geen druk is op het strottehoofd.

 

 Ik ben benieuwd naar je reactie. In de commentaren kun je jouw ervaring, mening delen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0