Hoe mijn hond een zich verlaten voelende en huilende pup troostte

 

 

Dat heb ik weer. Woon ik eerst naast mijn huisbaas die zijn hond in de ren als waakhond gebruikt en emotioneel verwaarloosd, hoor ik op mijn nieuwe adres eergisteren opeens een hond in de tuin huilen tegen middernacht.

 

Uh?????

 

Nou heeft iedereen die hier in de buurt een hond. Heel bijzonder. Ik ken de blafjes ondertussen en ik weet van welke hond het is. Maar dit jammerende piepje kende ik niet.

 

De volgende ochtend ga ik op onderzoek uit. Ik hoor dat er een nieuwe pup is.  "och dit gaat wel over. Hij moet even wennen" is de goed bedoelde begripvolle geaccepteerde  gedachten gang.  Een paar dagen later hoor ik de pup weer huilen. Deze keer harder, dieper. Ik kan daar echt niet tegen. Zijn roep om zijn familie, zijn hulpeloosheid, zijn afhankelijkheid en het niet gehoord en gezien worden raakt mij. 

 

Ik trek de stoute schoenen aan. Iedereen slaapt. Ik ga aanbellen. Ik ga een gesprek aan. Althans dat is mijn intentie. Ik ken deze mensen nog niet. Het is donker. Ik zie dat iedereen in bed ligt.  Niemand doet open. 

 

Oké en nu? Ik mag de puppy niet aan zijn lot over laten. Ook al is hij niet mijn puppy.

 

En dan gebeurt iets prachtigs moois! 

 

 

Ik loop de tuin in stuur de pup liefdevolle energie. En wat gebeurd. Eén van mijn honden komt naar buiten. Draait met haar hoofdje, luistert naar de pup die echt erg jammert. En ze begint te blaffen, in contact met de pup. Geen gewoon blaffen, maar contact blaffen. De verbinding was voelbaar.

 

En de pup?

Die was zo blij. De pup schreeuwde het bijna uit. Een hele diepe huil uit zijn borstkast kwam te voorschijn. Alsof zijn leven ervan af hing. Mijn hond beantwoorde dat weer heel krachtig met een blaf van : Hier ben ik. Je bent niet alleen”. De pup huilde als een wolf, zo diepe stem, oerkracht. Om en om beantwoorden de honden elkaars geluid. Ze begrijpen elkaar. Als familie. 


Bij mij stroomden de tranen.

Van ontroering, van verbinding, van verdriet en pijn in mijn hart en het gevoel van verbondenheid tussen deze twee lieve honden. 

Deze verbondenheid raakte me. 

Het was zo echt, zo puur

 

Dit duurde even en mijn hond beantwoorde het huilen van de pup met haar moederlijke blaf totdat de pup iets rustiger werd. Het huilen maakte plaats voor een zacht gekreun, om daarna denk ik,  in slaap te vallen.

 

Mijn hond (een echt moedertje) schudde zich uit. Ging naar binnen. Zo mijn taak volbracht, zegt ze. Ik wist: nu is het goed. 

 

 

 

Mijn boodschap: Laat een pup alsjeblieft de eerste nachten/ weken  bij je slapen.

Met 8 weken, met 11 weken, met 16 weken. Maakt niet uit hoe oud de pup is wanneer hij bij je komt wonen. Doe het gewoon.

Het is een kleine liefdes investering voor een heel  leven lang geluk!

 

 

 

PS: Wil je mij helpen deze boodschap te verspreiden. Mensen zijn onwetend. Ik ben dat ook ooit geweest. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  marja hozee (woensdag, 12 september 2018 16:57)

  Oh Helena, wat een mooi en ontroerend verhaal lees ik net.
  Misschien herinner je nog dat ik een cursus bij jou deed en onze Lahja overleed. Inmiddels hebben we pup Ilja en toen hij kwam heb ik twee weken naast hem geslapen. Liefs.

 • #2

  Sanghavasini Ananda (woensdag, 12 september 2018 17:36)

  Lieve Helena en Moxie, dank je wel dat je dit ontroerende verhaal te deelt, ik kan me helemaal in je vinden. Ik woon in Canada, anders had ik je cursus heel graag bijgewoond! Een absolute must for een ieder die een hond in zijn of haar care heeft. Ik doe iets soortgelijks als jij in Canada. Het is zo apart dat deze bijzondere wezens bij ons wonen maar we ze eigenlijk niet kennen. Een heel mooi kado wat je mens en dier geeft om de diepste verbinding met de hond en zichzelf te ervaren!

 • #3

  Helen (woensdag, 12 september 2018 18:26)

  Wat een mooi verhaal, Helena! Ik was dolblij geweest had er iemand met jouw kennis en ervaring in mijn straat gewoond om me raad te geven ;-)
  Mensen handelen heel vaak uit onwetendheid en er is meer dan nood aan mensen zoals jij om de lieverds een stem te geven!!