Waarom je pup laten huilen, ongezond is en hersenstress veroorzaakt

 

Helaas denken nog veel mensen, ouderwets, dat de pup - het alleen zijn-  leert door hem te laten huilen. 

      

 

Weet dat het tegennatuurlijk is en veel hersenstress veroorzaakt die zijn leven lang bij hem blijft. de pups hebben moeder nog VOLOP nodig, zijn emotioneel nog helemaal afhankelijk van moeder, moeders toewijding en zorgen en verbondenheid. Dat blijft, ook al woont de pup opeens bij iemand anders. Een mens. 

                                                                               

                                                                   

                               Moederziel alleen zijn

 

Wanneer de pup huilt is dat geen aanstellerij wat even afgeleerd moet worden. Nee hij roept om zijn moeder. Hij voelt zich eenzaam en verlaten. Hij voelt zich in de steek gelaten. Ben je bekend met de uitdrukking: MOEDERZIEL ALLEEN ZIJN? 

 

 

Zonder de moederlijke zorgen gaat hij ) de pup of baby,  dood in de natuur. Hij is bezig met overleving. De pup is nog t  jong om alleen te zijn, zonder moeder of mens om zich heen die voor hem zorgt. Hij redt het niet alleen. Zo eenvoudig is het. 

 

 

Hij voelt zich moederziel alleen, dat kan nooit een goede basis zijn. Wat vindt jij?

 

 

Hier volgt meer theoretische informatie en een wetenschap artikel over wat huilen doet met het stress respons systeem. Het gaat over baby's.  Ik vraag je dit te lezen als algemene informatie. Ik weet uit ervaring dat het bij pups niet anders is. 

 

 

Verhoogde cortisol wanneer pups alleen en al huilend in

 

slaap vallen.  

 

 

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat babys die alleen, huilend in slaap vielen verhoogde cortisolwaardes (stress hormomen) in hun bloed hadden”

 

 

Wanneer een baby stress ervaart geeft de amygdala een signaal af wat via een kettingreactie zorgt voor de aanmaak van cortisol (de HPA-as). Uit diverse onderzoeken is gebleken dat baby’s die alleen, huilend in slaap vielen verhoogde cortisolwaardes in hun bloed hadden. Te hoge cortisolwaardes in de jeugd kunnen de ontwikkeling van diverse neurostransmittersystemen aantasten. Deze systemen zijn bij kleine kinderen niet alleen nog onvolgroeid, ze zijn ook instabiel en reactief. Wordt er niet gereageerd op hun stress dan kunnen de cortisolwaardes enorm oplopen. Van zelfregulatie is geen sprake, omdat baby’s hier nog niet toe in staat zijn.¹ Ook bestaat er voor een baby nog geen verschil tussen dag en nacht en begrijpt het niet waarom het dan ineens op zichzelf aangewezen is. Het is op deze wijze dat interactie met de omgeving en fysiek contact de hersenontwikkeling beïnvloeden en stimuleren. Dit gebeurt niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

 

Gestreste hersenen bij huilen

Wanneer de stress niet afneemt kunnen te hoge cortisol niveaus toxisch voor de hersenen zijn. Zo kan de hippocampus aangetast worden waarbij het aantal cortisol-receptoren kunnen afnemen. Dit betekent dat er bij stress onvoldoende receptoren zijn om de cortisol op te nemen. Dit heeft weer invloed op de wijze waarop je stressresponssysteem werkt in de toekomst. Het is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid stress die iemand als jong kind heeft ervaren, maar ook of zij dit alleen hebben moeten doorstaan. Het bepaalt onder andere je weerbaarheid tegen stress en zelfs tegen depressies, angsten, eetstoornissen, alcoholisme en obesitas. Belangrijk hierbij is de aantekening dat de frequentie van het alleen laten huilen ook van invloed is. Hoe vaker en langer dit voorkomt hoe groter de invloed¹.

Huilen is een communicatie middel en voorkomt "het alleen op de wereld zijn syndroom"

Huilen is voor een (honden)baby is een belangrijk communicatiemiddel. Hij kan op die manier duidelijk maken dat hij zich niet prettig voelt (te koud, te warm), pijn heeft (tandjes, groeipijn, krampjes), angstig is (alleen zijn, donker, dromen, geluiden) of eenzaam. Hij roept om zijn familie. Net als de wolven. Het is een verdieping van de verbinding en de saamhorigheid wanneer er gehoor aan gegeven wordt.  Door het huilen te negeren leren we hem dat hij er alleen voor staat en niet terug kunnen vallen op de (honden)ouders. Dit veroorzaakt stress bij de (honden)baby waar hij zijn hele leven lang last van heeft en ook sneller ziek door wordt. 

    

Commentaren: 3
 • #3

  Esther (maandag, 01 oktober 2018 16:41)

  Oh wat zielig voor dat kleine diertje. Helemaal alleen!! Vally, mijn Mechelse herder, heb ik deels via jou tips en adviezen opgevoed. Ik wilde graag een goede binding met mijn hond en dat is denk ik wel heel goed gelukt. Toen ze pup was heeft ze naast mijn bed geslapen. Overdag viel ze bij mij op schoot in slaap en dan droeg ik haar telkens naar de bench om daar verder te slapen. Ze had het nooit echt in de gaten. En als ze wakker werd was ik er weer voor haar. Na een paar dagen weet je het ritme van je hondje en weet je hoe lang ze slaapt. In die tijd deed ik een boodschapje, ging boven huishouden en wasjes doen en ik kon op gegeven moment zelfs op visite naar vriendinnen. En dan zorgde ik dat ik weer op tijd thuis was. Zo heeft ze geleerd alleen te kunnen zijn.

 • #2

  Bianca (maandag, 01 oktober 2018 10:39)

  Herkenbaar...in mijn buurt is een hond die hard wordt aangepakt door de eigenaar. De man kwam zelfs naar mij toe voor advies want hij wilde weten hoe het toch kwam dat mijn honden altijd zo rustig zijn...ik heb verteld hoe ik met mijn honden omga maar hij gaat gewoon op de oude voet verder. Want wat ik zeg, staat zo ver af van zijn eigen overtuigingen dat het gewoon niet bij hem aankomt. Want hij heeft het altijd zo gedaan en bij de vorige honden werkte het wel. En hij gaat naar een hondentrainer die hem vertelt dat het zo moet. Dus zet hij gewoon door...en ik zie dagelijks hoe die prachtige hond keer op keer protesteert tegen de dwang, de ruwheid, de onderdrukking.

 • #1

  Ilse van Daal-Geuijen (maandag, 01 oktober 2018 10:35)

  Ik heb het gedeeld, meer mensen moeten dit weten alleen dan kan het veranderen voor onze lieve 4-voeters. Ik vergelijk zelf ook veel met mensenbaby's/kinderen in mijn uitleg omtrent opvoeding alleen dan begrijpen ze het beter �.