Hoe Herken Je De Hond Met Trauma En De Hond Die Zich Niet Veilig Voelt In Het Leven?

 

 

Wanneer er gebrek aan veiligheid is,  er geen stabiele veilige leefomgeving is, komt het lichaam in de overlevingstoestand met als doel zich veilig te stellen. Dit kost ENORM veel energie en (nier) uitputting is het gevolg. 

 

Om dat doel te bereiken - velig zijn - kent het lichaam en de geest een 5 tal fantastische strategieen die zorgen dat je kunt overleven en daardoor "schijnveilig" voelt. 

 

De fight- freeze- flight response.  Vechten, bevriezen (zo mak als een schaap) vluchten- pleasen en afhankelijk worden.  Deze helpen dus te overleven..

Je herkend deze hond in grofweg de volgende 5 indelingen

Trauma is oorzaak.  Veiligheid is de behoefte!


1) De pleasende onderdanig hond.  het de ander naar zijn zin maken en zichzelf totaal wegcijferen. Dat ziet misschien lief en leuk uit, maar is hard werken en  is overleven. 

2 De afhankelijke hond. Honden die vragen om voortdurende bevestiging. Het gevoel dat hij niet overleefd wanneer zijn baasje hem niet lief vind.  

3. De hond die uitvalt. " de agressie hond". Door uit te vallen, blaffen, snauwen en grommen en van zich af bijten stelt deze hond zich veilig. Hierdoor komt niemand aan hem, en wordt hij met rust gelaten. 

4) De stille hond die nauwelijks reageert en je alles mee kunt doen. Deze hond vormt vaak het ideaal beeld van mensen. Echter deze hond weet instinctief dat door stil te zijn, bijna niet te reageren (je ziet het vaak bij een dierenarts, shows of trimster) hij t meest veilig is. Zo weet hij zeker dat hem niets kan gebeuren en dat hij zal overleven. Deze honden schakelen hun gevoel op dat moment uit. Deze honden BEVRIEZEN. Dit is de meest ernstige reactie en de hond die de meeste hulp nodig heeft. 

5) De angstige hond. De hond die de benen neemt. Deze honden kiezen het hazeapad. Dat geeft veiligheid. Ze zoeken veiligheid door te vluchten en weg te rennen van dat wat hun een onveilig gevoel geeft. Ze kunnen goed overleven..ze durven nog aktie te ondernemen. 

 

 

Ontspanning, veel liefde, geduld, begrip, rust vertrouwen en een goede begeleiding zijn de kernwoorden om de hond te kunnen helpen. 

 

Herken jij dit bij je hond?  Laat het weten in de commentaren wat jouw mening/ervaring is.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0