Waarom Castratie niet altijd de oplossing is.

Er wordt vaak geadviseerd de hond te laten castreren of steriliseren wanneer er gedragsproblemen zijn. Vaak bij agressief gedrag. Het lijkt dan de gemakkelijke oplossing. Soms wordt er ook een Chip ingebracht om de castratie na te bootsen door afgifte van hormonen. 

 

Het heeft ook nadelen. 

1) agressie kan te maken met hormoonverstoring. Deze hormoonverstoring kent veel oorzaken. Wanneer die niet duidelijk zijn en aangepast worden, bouwt de hond opnieuw stress op met mogelijke andere gedragsproblemen tot gevolg en soms nog meer agressie. 

2) doordat bij de reu de mannelijke hormonen verwijdert worden, wordt hij meer teefje en als reu minder zeker van zichzelf. Dat op zich is stress. Want het is voor veel honden moeilijk mee om te gaan. 

3) honden, reuen kunnen agressie laten zien omdat ze zo onzeker zijn  van binnen. Door hem de mannelijkheid te ontnemen wordt hij nog onzekerder. 

4) zijn vacht en eetpatroon veranderd. Door de veranderde hormoonspiegel verandert zijn eetlust. Veel dierenartsen zetten de hond op dieet, omdat hij anders te dik wordt. Hij krijgt dan kalorie arm eten. Hierdoor blijft hij hongerig, omdat de voedingswaarde beperkt is, En dat is stress. 

 

Bij de teef:
1) Een sterilisatie/ castratie op jonge leeftijd kan incontinentie veroorzaken. Denk goed na, want dat is erg vervelend voor haar. 

2) De teef verlies vaak haar vrouwelijke zachte karakter. En staat meer haar mannetje.  

3) Teefjes vinden het raar dat ze geen moeder meer kunnen worden.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en mening. In de commentaren beneden kun je een reactie achterlaten.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0