Dominantie, feit of fictie?

"Dominantie, het staat in alle boeken. Het ergste wat je kan overkomen, doe voorzichtig, ga op cursus en leer je hond te gehoorzamen, hij moet weten dat je de baas bent van pup af aan"

 

EEN FABEL die voor heel veel misverstanden, stress en probleemgedrag zorgt.

 

Dominantieregels zijn regels van de mens (ooit verzonnen om controle te houden en zelf houvast te hebben). Het heeft niets met de natuur van de honden en zijn voorganger de wolf te maken.  

Een hond heeft geen rangorde en dominantieproblemen met een Olifant, en een hond heeft ook geen rangorde en dominantieproblemen met een mens. Hij probeert de mens te begrijpen (kan dat?)en samen te leven. Het enige wat hij hoopt dat mogelijk is is een stuk begrip en ruimte voor wie hij als hond is en hij wil graag SAMENWERKEN.

 

Wat wij noemen dominantieproblemen kunnen wel ontstaan ten gevolge van het feit dat wij controle willen uitoefenen over zijn leven en de hond in opstand komt. Wie wil nou zijn leven tot in de details geregeld hebben door een ander? Wie wordt daar blij van? Geen mens en geen hond. Logisch dat hij zich laat zien als hij zich te erg gedirigeert voelt.

 

Honden en wolven zijn de meest sociale familiedieren die ik ken. Ze werken samen en hebben respect voor elkaar. Geen dominantieregels, geen onderdrukking, geen  correcties brengt ontspanning voor mens en hond en verdieping van de relatie.

 

Ik hoor mensen vaak zeggen "ohh wat fijn dat ik daar allemaal niet meer aan hoef te denken.

Al die regels kunnen nu in de prullenbak. Ik kan nu gewoon van mijn hond genieten en een maatje van hem zijn, wat ik zo  graag wilde." 

Download gratis artikel over Dominantie feit of fictie van Barry Eaton

Download
Dominance+VT+article+(Barry+Eaton).pdf
Adobe Acrobat document 355.3 KB

Dit Engelstalig artikel is een uitvoerig verslag van diverse onderzoeken over dominantie bij honden en bij wolven. Het artikel heeft Barry Eaton een aantal jaren geleden geschreven voor het vakbald "the veterinary times". Barry Eaton heeft mij toestemming gegeven dit artikel kosteloos te mogen verspreiden. Met alle liefde doe ik dit. 

  
Alleen toegestaan met bronvermelding van Barry Eaton en zijn website, www.dominanceindogs.com en met verwijzing naar mijn website: www.helenaschmets.nl

 

Lees meer op de site van Barry Eaton. Klik hier

 

Veel leesplezier!