Met oog voor de behoeften van de hond 

Hoe weet je wat de behoeften van je hond zijn en hoe gaan wij ermee om? 

En dan is vakantie

en wij nemen de hond mee, als het goed is. Maar heb je je wel eens afgevraagd of dat is wat je hond wilt? Vaak denken wij dat wat wij leuk vinden de hond ook maar moet leuk vinden. Maar dat is echt niet zo.

Hoe is het dan wel?

Sommige honden vinden het leuk om mee te gaan waar wij naar toe gaan. Ze verheugen zich. 
Andere honden kost het heel veel energie. Want ze hebben heimwee. Ze willen thuis zijn , vaak zijn het honden met een rugzak, of honden die het gezellig en rustig thuis zijn missen omdat er steeds drukte en aktie om ze heen is. 

Oog voor de hond

Een hond meenemen naar een terras, in de drukte, op vakantie, in de hitte, of naar een pension. Ik zie het vaak dat de hond er moeite mee heeft. 
En wij denken dat hij het leuk vind, want hij gaat gezellig mee. Hij kan niet praten. 
Als hij mee gaat is er dan ook echt oog voor de hond? Hou je rekening met wat hij leuk vindt, hem blij maakt of wat hij niet aankan. Kun jij je daaraan aanpassen en uit liefde voor je hond een stukje van jezelf inleveren omdat je hart blij is als je hond blij is? 

Hoe zou het voor jou zijn als je mee moet als kind en je ouders geen oog voor je behoeften hebben? En dat je mee MOET. Maar liever thuis zou zijn of iets anders zou doen? Je moet! Honden ervaren het precies zo. Ze hebben vaak geen eigen keuze en moeten zich aanpassen tot over de oren. 

Wanneer er op lange termijn te weinig oog voor de hond zijn behoeften is, wordt hij ziek, en krijgt hij gedragsproblemen. 
Immers hij bouwt stress op. evt chronisch. 

Ieder leven moet de vrijheid hebben om aan zijn eigen behoeften tegemoet te komen. Deze behoeften zijn er niet voor niets. Dat is liefdevolle zelfzorg. 
Als een hond oververmoeid is, is het onredelijk van hem te vragen mee naar Spanje te rijden of op vakantie te gaan.  Dat is vragen om problemen. 
Het zou fijner zijn lekker thuis samen uit te rusten. 
De hond weet wat goed voor hem is. Dat zou hij in de natuur ook doen. 

Vraag: Vindt je hond wel leuk wat jij leuk vindt?

Zo ja, Waarom denk je dat? 
Zo nee? Kun jij je aanpassen en daarvan genieten? 
Zo nee Waarom niet? Wat zit je in de weg om je hond gelukkig te zien en dat "kleine offer" daarvoor te brengen? Wat weerhoudt je?
Kun je dan wel de weerstand of gedragsproblemen van de hond respecteren en begrijpen?