Als ik het kon overdoen

Billie was mijn eerste echte eigen hond. Afkomstig uit het asiel. op straat gevonden. Niemand kent zijn verleden. Arm dier. 

Ik wist niets over stress en ziekte, ik wist en dacht alleen maar dat ik van hem hield, hij nooit meer zou weggaan en ik de problemen wel zou oplossen. 

 

Het waren problemen als; uitvallen naar honden, aan de riem trekken, weglopen, niet alleen kunnen zijn. 

 

het boeide mij niet. Ik ging ervoor. 

 

Ik zocht antwoorden; gedragstherapeuten, gehoorzaamheidscursussen etc. Ik deed alles wat men zei. Tot en met hem dwingen te gaan liggen door op hem te gaan liggen  bij het woord af. Wat hij uiteindelijk ook deed. Wat een nachtmerrie als ik er nu aan terugdenk. 

 

Ik kreeg mijn diploma, eg, eg1 en eg 2. Was ik er blij mee. NEE. Er was niets veranderd buiten op straat. Ik zag zijn gedrag, niet hoe hij zich voelde. 

Wat er iets veranderd. JA! ik werd wanhopig en boos! iedereen zei dat dat moest helpen en het lukte mij niet. Het moest aan mij liggen, ik deed iets fout! dus ik werd strenger en ging meer mijn best doen. 

 

Toen kwam uw hond gehoorzaam in 3.5 week. Ik geloofde er heilig in. Martin Gaus zei dat, dan moest het goed zijn! 

Ik deed alles, er werd HARD GECORRIGEERD, het hielp. Hij liep netjes en rustig. 

 

logisch, hij hield zich in, en was bang voor straf. zo werkt het met straf, Iedereen wil straf vermijden. Het was zo zeilig en ging zo tegen mijn gevoel in. Ik hield van hem! Ik wilde mijn hond niet pijn doen en bang maken. Maar ja, wie was ik...Degene die ervoor geleerd hebben moeten het weten, nietwaar. 

 

Wat ik toen niet wist is wat die stress met het lichaam en de psyche doet bij een hond. Dat is het zelfde als bij de mens!

Zelf kom ik uit het maatschappelijke en psychiatrische werk en heb veel mensen gezien die lijden, aan machteloosheid en vrijheidsbeperking en  gewelddadigheid als er niet gedaan werd wat een afdelingshoofd wilde. Mensen gaat kapot van binnen. 

Aangepast gedrag is er. 

 

Zo bij honden ook. Het is geen mensenvreemd gevoel. ik ken dat gevoel ook. Het is afschuwelijk. 

dat hou je niet vol. 

 

Zo ook met mijn lieve Billie. 

 

BILLIE HAD GEEN PROBLEMEN. HIJ ZOCHT LIEFDE EN VEILIGHEID. ER WAS HEM VEEL AANGEDAAN EN PROBEERDE VAT TE KRIJGEN OP ZIJN EIGEN LEVEN NA ALLE ELLENDE. Hij viel uit, zodat hij zich enigszins veilig kon voelen en ik ging hem corrigeren!


Hij had geen training nodig maar tijd, aandacht, begrip, liefde en gezonde grenzen en respect. 

veiligheid in een nieuwe wereld in een liefdevolle verbinding. Waar hij gewoon zichzelf mocht zijn  zonder bang te zijn voor straf door iets niet goed te doen. Wie weet was dat ook zijn verleden.

 

Ik ben gestopt toen met alle trainingen. Ik ben mijn hart gaan volgen en heb gedaan wat hij leuk vond, LOS naar het strand (hij rende weg maar kwam terug) los met andere honden (hij was niet agressief, hij maakte geluid, snauwde even en dat was zijn communicatie) niets aan de hand. Hij was stik onzeker geworden door alles.  Ik ging vaak naar de dierenarts. Huid allergie, blaasinfectie. NU weet ik dat dat een gevolg van een verzwakt immuunsysteem met als oorzaak stress en opgebouwde spanning door zich onveilig te voelen en teveel te moeten en op zijn hoede te moeten zijn. 

 

Lieve woorden en complimenten, maakte hem blij! Hij ontspande. Ook in het bijzijn van andere honden. Hij voelde mijn liefde die ik ook te bieden had, naast alle stomme oefeningen waar hij niets aan had en ik ook niet.  We zijn verhuisd naar een huis met een tuin waar hij een tuinhut kreeg. En dat vond hij heerlijk. Waarschijnlijk heeft hij altijd buiten gelegen. Logisch dat hij binnen huilde. geen probleem dus!

 

De problemen van honden zijn dus geen problemen die opgelost en getraind moeten worden.  Dan wordt het een probleem omdat wij op het probleem focussen en het wordt alleen maar groter of onderdrukt. 

 

De problemen van honden wat wij problemen noemen is puur overleven. Een schreeuw om hulp. Onder het gedrag ligt zoveel aan emoties, trauma;s daar hebben de meeste trainers (helaas) geen weet van. En hondeneigenaren ook niet. 

 

Ik ben hier omdat onder de aandacht te brengen, namens alle herplaatste en getraumatiseerde honden, en te helpen wonden te helen met de macht en kracht van liefde en de geneeskundige behandelingen die ik alweer sinds 2009 geef. 

 

Billie en ik hebben nog veel plezier gehad de laatste jaren, Hij is overleden aan prostaatkanker. Een gevolg van stress.