Conflict mijdende signalen

 

Een aantal jaren heb ik met veel plezier Turid Rugaas als gast  gehad bij Natural Dog Life en Colour of Dogs. Ook heb ik het voorrecht gehad om samen met haar de basis te leggen in Nederland hier om hier meer bekendheid aan te geven. Ik heb heel veel van haar mogen leren en dat geef ik graag door.

 

Turid heeft jarenlang onderzoeken gedaan naar de taal van de hond en ontdekte dat honden geen ruzie willen en er alles aan doen om ruzie en conflicten te voorkomen. Ze heeft ontdekt dat dat de hond minimaal 31 kalmerende signalen kent met als doel vrede te bewaren en conflict te mijden | voorkomen. Ik noem deze signalen graag de CONFLICT MIJDENDE spraak en taal van de hond. Immers de hond is een CONFLICTMIJDEND DIER en zijn hele wezen is erop gericht ruzie te voorkomen en in HARMONIE  te leven met zijn familie.

 

Door uiting te geven aan zijn conflict mijdende natuur en dat te communiceren geeft hij grenzen aan.

Grenzen die heel mooi te zien zijn en heel "gemakkelijk" te zien zijn. Je "moet" wel moeite doen je hierin te verdiepen en oude zienswijzen aan de kant te zetten. Uit liefde en respect voor de hond.

 

Je hebt immers voor gezinsuitbreiding gekozen in de vorm van een hond en dan mag je er ook moeite voor doen hem te leren begrijpen, is mijn mening uit liefde en respect voor de hond.

 

Ik hoop dat je mijn mening deelt.

 

Kijk in de agenda voor lezingen over dit onderwerp of stuur een email als je een lezing hierover wilt bijwonen en interesse hebt. De lezingen vinden met regelmaat plaats.

 

In de hondenwereld is dit (nog steeds) een eye opener. In 2000 heb ik Turid Rugaas voor het eerst ontmoet en zij heeft mijn wereld en kijk op de hond totaal veranderd. Meer dan 4 jaar was ik bezig in de hondenwereld en ik kwam tot de ontdekking dat ik de echte hond nooit gezien had. Ik was alleen maar bezig geweest om zijn gedrag te veranderen zoals het in de cursus moest en de cursisten het wilden. Er was nog zoveel meer!!

 

Op dat moment zag ik dat de hond voortdurend bezig was om aan te geven dat hij geen ruzie wilde. Ik zag dat hij veel situaties te spannend vond en het hem te veel inspanning koste om zich steeds maar keer op keer aan te moeten passen. Ik zag alles wat ik eerst niet zag. Mijn binding met de hond werd anders en mijn contact met de hond verdiepte zich.