TREKKEN AAN DE LIJN

Dit is echt een veelvoorkomend probleem. Niet alleen voor de eigenaar maar nog veel meer voor de hond.  Ik zie zoveel honden met slipketting, halti's en allerlei andere hulpmiddelen rondlopen met als doel de hond  te leren "naast" te lopen. Zelf heb ik geleerd dat het in de tegenwoordige tijd heel anders kan. Hieronder bespreek ik in het kort enkele misverstanden en zie ook het filmpje op de vorige pagina.

Groot misverstand: De hond die aan de lijn trekt luistert niet en is dominant. 

Een hond die aan de lijn trekt is een hond die behoefte heeft om zijn eigen tempo te volgen en aan de lijn wat vrijheid te hebben om heerlijke geuren te kunnen besnuffelen die hij tegen komt. Hij wil even ontspannen. Hij is niet bezig om de baas te worden. Hij heeft behoefte om zijn eigen tempo te lopen en te genieten. Honden die aan de lijn trekken zijn ook vaak  honden die weinig of niet los lopen, vaak te weinig in de natuur komen. Vrij kunnen bewegen en vrijheid is een eerste levensbehoefte van de hond. Als dat niet kan, logisch dat hij aan de lijn trekt. Hij wil vrij en zichzelf zijn. 


Voor de hond is net zo tegennatuurlijk aan de lijn te lopen als dat het voor ons is. Ervaar zelf eens hoe het voelt wanneer iemand voor je bepaalt hoe je loopt, waar je loopt en hoe lang je blijft staan etc. Ik denk niet dat je er blij van wordt. 

 

Een hond die gecorrigeerd wordt bouwt stress op, een hond die rukken in zijn nek krijgt, krijgt artrose en onzichtbaar nek of rugletsel. Door deze stress gaat hij meer aan de lijn trekken en evt ook uitvallen naar voorbijgangers en opspringen.  Hij is dan niet agressief alleen wanhopig en gestresst. Vaak is ook de riem tekort of te zwaar. Een hond kent 1001 redenen waarom hij aan de lijn trekt. Als je die kent en hem daarin beter begrijpt gaat alles veel beter. 

Laat hem lekker voorop lopen

 

Laat je hond lekker aan een lange lijn voorop lopen. Heerlijk. Geniet van hem. Oefen vervolgens op een heel natuurlijke manier samenwerking middels lichaamstaal en communicatie contact met hem. Houdt rekening met zijn behoeften en grenzen.