DE HERPLAATSTE HOND

In de coaching kijken we naar de herplaatste hond in zijn totaliteit. We helpen hem, samen met zijn nieuwe baasje,  zijn nieuwe balans in zijn nieuw thuis te vinden. Zowel lichamelijk als geestelijk.  Op deze pagina wat tips en ideeën.

De hond die van thuis en eigenaar gewisseld en veranderd is heeft veel liefde, geduld, acceptatie en rust nodig. 

 

Ik zou het nooit adviseren om meteen met hem op cursus te gaan of hem te laten castreren om rustiger te worden. Wat deze hond nodig heeft is de tijd om tot zichzelf te komen. Zichzelf terug te vinden en nieuw vertrouwen te krijgen.  Dat duurt en kost tijd. Een paar jaren. Deze honden zijn ook vaak de eerste tijd, maanden, liever niet alleen. 

   

Er zijn een aantal dingen die je voor je nieuwe hond kunt doen:  
Samen slapen. Hij heeft veel slaap nodig en geborgenheid. Lichaamscontact. Als hij niet kan slapen, of snel wakker is dat een teken dat hij veel stress in zijn lijf heeft wat hem nog alert (in de overlevingsmodus) houdt. Creëer rust en ontspanning.

Geen gehoorzaamheid.

 

Misverstand: HIJ MOET VEEL WANDELEN

Wanneer er een nieuwe hond is die nog wat onrustig is, is vaak de eerste gedachte of advies dat er meer  gewandeld moet worden. Ik zou dit nooit zomaar doen, omdat het belangrijk is dat eerste gekeken wordt wat is de hond zijn behoefte? Is hij druk of nerveus omdat hij "overspannen is" en zich nog niet veilig en thuis voelt in zijn nieuwe omgeving? Mist hij zijn oude thuis?  Heeft hij heimwee? 

 

Wanneer er meteen in een nieuwe omgeving veel gewandeld wordt krijgt hij geestelijk en lichamelijk niet de kans om zich op zijn tempo aan de nieuwe omgeving aan te passen. Zijn stress hormonen te laten zakken waardoor het voor de hond moeilijker wordt te ontspannen.  HIj is nog in de overleving en die knop gaat niet zomaar om. Daarom is straffen uit den boze.  Werk aan veiligheid. Laat hem veiligheid ervaren. Dat is thuiskomen. Geef hem onvoorwaardelijke liefde.  Blijf binnen zijn grenzen. En geef hem VEEL gezond eten. naar zijn behoefte. Stress maakt hongerig. En honger geeft stress.  En stress maakt ziek, ook  bij honden.