Er zijn heel veel theorieën over de hondentaal. Toch is die niet compleet. Deze beperkt zich slechts tot de buitenkant en het interpreteren van zijn staart,mimiek, oren, houding, ogen etc. Dit is absoluut een onmiskenbaar onderdeel te leren zien hoe de hond zich voelt.  Maar de hond praat veel meer en  voortdurend met ons, op hele andere manieren. Hij wilt ons continu dingen duidelijk maken, hij praat met de taal van zijn  hart (oerinstinct) en hij laat met zijn totale gedrag heel duidelijk zien in de praktijk wat hij wilt en wat jij moet weten!

 

 

Honden zijn instinctief, intuïtief gewoon HEEL HEEL STERK. Dat gaat buiten ons mensen vermogen om.

Voorbeelden om verschillende interpretaties te duiden (niet om te oordelen)

Enkele voorbeelden die je zou kunnen etiketteren op dominantie omdat de hond hier "zijn zin krijgt' en niet luister, zoals wij het theoretisch geleerd hebben. Wanneer je vanuit de hond zijn ware aard bekijkt is het heel anders. lees maar. 

 

Voorbeeld 1: De hond wil niet gaan wandelen. Zijn baasje wilt hem aanlijnen, hij gaat in zijn mandje liggen en sputtert tegen. Hij besluit hem te respecteren en te vertrouwen dat hij weet waarom dat het de juiste  keuze is hij zal iets later ervaren waarom dat zo is. 

In dit geval kwam precies een paar minuten nadat de hond met zijn baasje thuis is gebleven, iemand op bezoek die dringend hulp nodig had. Dat was de reden.   De hond Dominant of beste vriend?

 

Voorbeeld 2: De hond is aan de wandel en wil niet verder. Hij wil terug, naar huis. 

zijn vrouwtje vertrouwt op hem en volgt hem. Net thuis aangekomen is er geweldig leuk onverwacht bezoek aan de deur!

iedereen blij! De hond dominant of beste vriend?

 

Voorbeeld 3: De hond wil niet bij zijn baasje gaan liggen en blijft onrustig. Zijn baasje besluit te voelen en kijken wat er aan de hand is in plaats van zich zorgen te maken over zijn gedrag en dat hij niet luistert.  Hij vraagt aan de hond: Wat is er aan de hand? Wat heb je, wat wil je mij zeggen? De hond loopt naar een deur van een garage en gaat snuffelen aan het slot van de deur. De baas denkt: hij zoekt snoepjes ..ik zie niets. De hond blijft onrustig en is daar niet weg te krijgen (onder dwang kan alles, maar dan mis je waar het om gaat) 

dus hij gaat beter kijken. Opeens ziet hij dat er aan het slot gerommeld is. MEN HEEFT GEPROBEERD IN TE BREKEN! 

 

Op het moment dat dit zijn baasje helder wordt, is hij zijn hond heel dankbaar en stopt de hond met snuffelen en gaat rustig liggen waar hij zich goed voelt.  Ze zijn weer dichter bij elkaar gegroeid en er ontstaat heel vertrouwen! Daarbij kan de "baas" voorzorgsmaatregelen gaan treffen voor zijn eigen veiligheid. De hond dominant of de allerbeste vriend?

 

Voorbeeld 4: en hond huilt bij het weggaan van zijn vrouwtje. even. Bij vertrek. Bij terugkomst diarree. Ze blijft angstig onrustig, ook onrustige darmen. Wat is aan de hand? Ze vraagt het haar. Ze krijgt er een onrustig gevoel bij. Ze belt mij voor een telefonische ondersteuning en gesprek met de hond en de hond geeft aan zich onveilig te voelen, bang voor ongewenst bezoek als ze alleen is. Ik hoor ze door de telefoon huilen op het moment dat ik dat aan het vrouwtje vertel namens haar. Ze schreeuwt het letterlijk uit. Ik kan het niet plaatsen, het vrouwtje wel.  Ze zegt: HIER IN DE BUURT WORDEN DE LAATSTE DAGEN HONDEN GESTOLEN had ze net gehoord van een collega.  De hond geeft een gil van opluchting en nadat het vrouwtje haar beloofd heeft om voor haar veiligheid te zorgen en haar mee te nemen voorlopig, valt ze in een diepe slaap en de darmen waren ook weer rustig. 

Ja, de hond had een probleem. Hij zocht contact.  Geen verlatingsangst. Gedrag is niet trainbaar.  alle gedrag heeft een functie.

 

misschien kun je zien dat deze manier van omgaan met de hond een heel andere manier is van iets oplossen dan training, allerlei technieken en middelen en de baas willen of moeten zijn. Het is allemaal symptoom bestrijding. het werkt misschien wel. Maar wat je mist is de hond. 

 

Zo kan ik nog -tig voorbeelden noemen uit mijn dagelijkse praktijk met honden. Honden nemen meer in hun en onze omgeving waar dan wij ons kunnen voorstellen. Dat zijn OERINSTINCTEN. Dat mogen we ze niet afnemen. Dat is hun eigenheid en kwaliteit.

En wij kunnen daar ons voordeel mee doen in onze samenwerking

 

 

Wil je weten of ik iets voor jou en je hond betekenen?