Lopen aan een lijn is voor de hond net zo onnatuurlijk als dat het voor ons is. Ook de hond wordt er niet mee geboren. Hij moet het leren fijn te vinden. Hij heeft geen keuze. Help hem erbij op een fijne positieve manier. Oorzaak van trekken aan de lijn is altijd stress. 
Probeer zelf maar eens langzaam te lopen of stil te zitten of te met aandacht te luisteren naar iemand, wanneer jij je gestresst of druk van binnnen voelt. Dat gaat niet en als het al gaat hou je het beslist geen half uur vol. Zeker niet als er straf boven je hoofd hangt. 

Wandelen kan een stress factor zijn maar kan ook juist ervoor zorgen dat stress zakt. Dat is is natuurlijk heel erg leuk en kan met een beetje moeite, heel gemakkelijk in het leven ingepast worden zodat het niet stress verhogend maar verlagend is, voor beide. 

Wanneer een  aangelijnde hond zich ook aangelijnd "vrij" voelt, is  lopen aan de lijn geen kunstje meer.  

Lopen aan de lijn is veel gemakkelijker en een echt plezier voor beiden, op voorwaarde dat de hond zich ook aangelijnd vrij voelt en er ruimte is voor zijn behoeften

Stress is altijd de oorzaak van trekken aan de lijn. Probeer zelf maar eens rustig te lopen en je aan te passen wanneer je gestresst  bent. Dat gaat je niet lukken, als het wel lukt geeft het weer veel stress. 

Wil je deze negatieve spiraal doorbreken en omkeren? Neem dan contact op en maak een afspraak..

Lopen aan de lijn wordt een ware stressfactor als dit afgedwongen wordt en pijn veroorzaakt. Dit door gebruik te maken van diverse attributen zoals een te korte lijn,  halti, gentle walker en leader, slipketting, stropbanden, stroombanden, prikbanden, anti-blafbanden, clicker etc en door trainingstechnieken als knietjes geven, opeens omdraaien, negeren, opeens stil blijven staan - terwijl de hond net bijna bij zijn favoriete geurtje was! Nee roepen en foei schreeuwen.  


Dit wil toch niemand zijn hond waar je zoveel van houdt aandoen? Dat moet je niet willen.