Gedrag wordt bestuurd door de hersenen, de omgeving en emoties. Gedrag staat nooit op zichzelf

 Gedrag van een  hond staat nooit op zichzelf.

Je kunt uit het gedrag aflezen hoe het met hem gaat en hoe hij zich voelt.

Gedrag wordt bestuurd door de hersenen, de omgeving en door emoties

ENKELE VOORBEELDEN

 

Een pup die bijt is moe of verveelt, of verdrietig of niet op zijn gemak. (nog niet thuis)

 

Een pup die door het huis gaat rennen overal op springt is een hond die zijn spanning ontlaad en daarvan geniet en het nodig heeft! 

 

Een hond met een gespannen hoge staart voelt zich niet zeker van zichzelf. Hij compenseert zijn onzekerheid met grootsheid. 

 

Een hond met een gemiddeld rechte staart of hoge vrolijke losse staart is ontspannen en relaxt en happy met zichzelf. Hij voelt zich zelfverzekerd en lekker in zijn vel. Hij is NIET dominant. Maar gewoon lekker in zijn vel. 

 

Een hond die enthousiast tegen je  opspringt en/of in je handen, kleding bijt, is UITERMATE SUPERBLIJ je te zien! 

Hij uit zijn vreugde zeer uitbundig. Een kado!

 

Een hond die uitvalt tegen andere honden heeft een stress probleem, vaak een verstoord hormoonstelsel doordat hij zich niet veilig in het leven voelt in het algemeen of bij andere honden. Een zwakke leverenergie helpt agressie in de hand. Zwakke leverenergie ontstaat door vlooien middelen, vaccinatie en alle andere chemische toevoegingen die de lever uit bloed moet zuiveren. Op een gegeven moment is de lever moe (als je er niets aan doet en de lever niet helpt) en dat is merkbaar aan zijn ogen, beweging (stramheid) en agressie, geïrriteerdheid. Zeker bij oudere honden die veel geënt, ontwormd etc  zijn, speelt dit een grote rol. 

 

Een hond die met angst reageert mist interne veiligheid, basisveiligheid. Waarschijnlijk zijn er nog onverwerkte gebeurtenissen waar hij hulp en ondersteuning bij nodig heeft.  Dit zien we vaak bij herplaatste honden. (ook bij puppies) 

 

Een hond die altijd voorop wil lopen voelt zich er gewoon prettig bij.  Niets mis mee. Het is zijn tempo.  

 

Een hond die enthousiast met zijn baasje op pad en aan de wandel gaat is een hond die meer vrijheid nodig heeft en mist. letterlijk en mogelijk ook figuurlijk.  Het kan ook een hond zijn die gestresst is, om wat voor reden dan ook en ontspanning, ontlading zoekt om zijn energie kwijt te kunnen.

 

Een hond waar veel mee ondernomen wordt raakt gestresst van alle prikkels. OOk als het leuk dingen zijn. Daarom is het niet goed om iedere week op training te gaan. Want het duurt 4 to 6 dagen voordat stresshormonen weer enigzins gezakt zijn. Wanneer er chronische stress is, kan het jaren duren voordat het stress level weer enigszins normaal in balans is. Hierbij kun jij je hond wel helpen met een healing  (=ontspanning en welzijnsbehandeling)en/of anti- stress programma.

 

Een hond die gestresst is KAN niet rustig lopen en niet ontspannen diep slapen en NIET RUSTIG ZIJN. Dat is gewoon niet mogelijk. GEEN ONWIL DUS. 

 

Een hond die gestresst is, KAN NIET LEREN! Zijn hele  Ik staat op de overleving. Overleving is AKTIE- bevriezen of vluchten.  EEn hond die gestresst is kan niet ontspannen. Wanneer er teveel van hem  gevraagd wordt ( en dat is al snel, kan hij met angst of agressie reageren. Wat een hele normale en gezonde reactie van zijn overlevings systeem is.  Dat mag je hem nooit kwalijk nemen en ook niet het gedrag trainen. STRESS is de oorzaak en die moet aangepakt worden.  Je zult eerst zijn zenuwstelsel en beide hersenhelften en amygdala weer in balans en tot rust moeten zien te brengen alvorens hij zich weer veilig en ANDERS kan gaan voelen waardoor hij zich ook ANDERS gaat gedragen. Dat is een proces. Wij helpen je hond daarbij.