
Hondenhemel op aarde

Eerst veiligheid daarna de rest.
Natuurlijk opvoeden zonder dwang.
opvoeding met logica, zachte hand en met hart.
1. DE BASISBEHOEFTE AAN GEBORGENHEID EN VEILIGHEID WORDT GERESPECTEERD VOORDAT MEN VERDER GAAT. Eerder niet. Want dan wordt juist onzekerheid en stress geactiveerd. Dit wijst zich bij pups uit in de puberteit. Crisis. De hond is al burned out. WAARDERING (IS IETS ANDERS DAN BELONEN) geven is enorm belangrijk. OVERWAARDEREN KAN NIET. EEN GEFOEI EN GEEN NEE. Het kan heel anders en veel vriendelijker waardoor deze fase heel vloeiend kan ontwikkelen. Veiligheid is in eerste instantie bij de mensen waar de hond woont. Bij de eigenaren moet de hond zich veilig en geborgen voelen. Dat vereist oplettendheid en controle over eigen emoties.
* BELONEN EN STRAFFEN OF ALLEEN BELONEN IS CONDiTIONEREN (ook Clickertraining) Dat is onnatuurlijk en maakt dat de hond zichzelf verliest en onzeker wordt. Conditioneren is training. Kunstjes. Dat is geen opvoeding.
Waarderen is liefde, bevestiging geven. Respecteren. Verbinding opbouwen. Dat doet men op zijn eigen unieke manier puur uit het hart. De hond voelt dat en haalt om die reden het beste in jezelf naarboven.
2. Weet je zeker dat de hond zich bij de baasjes veilig en geborgen voelt? Dan kan men een stap verder gaan. Naar de buitenwereld. Of die buitenwereld vergroten op de hond zijn tempo.
Dit geld voor pups, ALLE herplaatsters en senioren die met de baasjes naar een nieuwe omgeving verhuisd zijn.
Gehoorzaam? Natuurlijk dat kan, maar vrijwillig en met respect.
Ik heb een manier ontwikkeld waarbij de hond op een geheel vrije en natuurlijke wijze, in verbinding gaat met zijn baasje of vrouwtje. (Hondenouder) zonder dwang inspelend op zijn natuurlijke behoeften en respect daarvoor.
Commando's zijn niet nodig. Het is verbondenheid uit het hart. GEBRUIKMAKEND VAN LICHAAMSTAAL EN JE UITSTRALING. Met een onzichtbaar lijntje verbonden.
Dit lijntje is onvoorwaardelijk en geeft de hond alle ruimte om zichzelf te zijn, zich veilig en geliefd te voelen.
Dit lijntje laat vrij, onderdrukt niet, kent geen NEE of Foei. Maar respecteerd grenzen (wederzijds) en maakt gebruik van de natuurlijke aanleg en gedrag van de hond om samen bij elkaar te komen.
uitgangspunt is begrip en inlevingsvermogen voor de hond. Rekening houden met zijn behoeften. VEILIGHEID BIEDEN. Niet aan hem voorbij gaan. Hij voelt dat. Dat is noodzakelijk. Zeker bij herplaatste honden en honden met een rugzak en pups! En oudere honden!
Alles Met handgebaren, lichaamstaal en de juiste energie. De juiste liefdevolle woorden en intonatie
Respect en gelijkwaardigheid GEEN STEMCOMMANDO NODIG
HIERKOMEN JIJ! of verbinding opbouwen?
Veel mensen kieze ervoor om het HIER te oefenen, Een trucje. Ook geleerd op hondenscholen.
Maar wat als dat helemaal niet nodig is?!
Mijn visie:
Wanneer een hond een goede VRIJWILLIGE (niet op angst of dwang gebaseerde) binding met het baasje of vrouwtje heeft, wil hij vanzelf bij je in de buurt zijn. OOK jachthonden!
Stress is factor 2. Een gestresste hond, wil en heeft het nodig te rennen. Hij ziet en hoort lettelijk niet meer! Zijn oren zijn dicht. Dat is geen ongehoorzaamheid maar de natuur. Het heeft dan geen zin hem te roepen. Het vraagt bewust beleid om stress te laten zaken. Ook Energetisch. Dat is veel hondvriendelijker en gaat veel sneller!
Waar ik anders mischien maanden met een hond zou oefenen om rustig aangelijnd te lopen, kan het met de juiste intentie met energy healing al in een paar dagen een heel groot verschil maken. Je moet wel zelf ook bereid zijn aanpassingen te doen. Liefde is van twee kanten. Niemand kan van een hond verwachten rustig te zijn als de mens hyper druk is of de energie van het werk, mee naar huis neemt waar de hond op reageert met stress. Hier mag de mens eerst zelf zijn energie schoonmaken en zijn werk op zijn werk laten.
Heerlijk met je hond, aangelijnd of niet aangelijnd, is om van te genieten voor beiden. Met de juiste liefdevolle energie, begrip en kennis en aanpassingen is dat voor alle honden haalbaar en pure ontspanning. Alle honden verdienen dat! En het is puur genieten!
Naam.
De naam van de hond is alleen maar zijn naam. Hij moet zich er veilig en blij mee voelen. Vaak wordt de naam gebruikt als NAMECALLING. JIj..(NAAM) .bent... STOUT. Dat staat gelijk aan verbale agressie en maakt de hond (en mens) onzeker. Hij heeft een naam gekregen omdat hij een identiteit heeft. Niet om te straffen, te verFOEIEN of corrigeren. Hiermee wordt de hond bij de mens, en zichzelf vandaan gejaagd. Zijn naam MOET LEUK, LIEF EN MOOI ZIJN.
Altijd. Woorden zijn energie. EEN naam ook. En zeker de manier waarop de naam uitgesproken wordt is zeer essentieel. De hond maak je met woorden niets wijs. Hij kijkt erdoor heen. Alles is energie. Ook je woorden. Er komt kleur uit de mond en adem bij ieder woord. Ik zelf zie dat ook. van mooi groen, (hart) tot bijna zwart....(evil)
het is voelbaar en zichtbaar.
Nieuwe hond? herplaatst? Nieuwe naam. Nieuw leven.
Algemeen: Alsjeblieft: Ik smeek je: Laat hem niet bang worden met het uitspreken van zijn naam. Maar blij trots en vrolijk! PLUTO... JA DAT BEN IK! joepie! Hij springt in je armen!
En niet: PLuto: (donkere of geiiriteerd stem) De hond voelt: oei, uh doe ik iets fout? Moet ik oppassen? Wat nu? Ik verklein mijn energie, dan lijk ik onderdanig. Dan ben ik veilig. En kijk ik de kat uit de boom of ik loop weg. Wantrouwend en stress opbouwend.
Daarbij is bij het hierkomen natuurlijk ook naast de stem, je energie, de lichaamstaal en je intentie zo belangrijk. Dit alles moet afgestemd zijn op je echte ik, je hart, vertrouwen, liefde. Anders komt hij niet uit zichzelf. Uiteraard wel onder dwang. Als de straf maar groot genoeg is, komt hij uit angst. Stress bouwt op. zet zich vast in zijn lijf .... de rest is logisch.
Wil je op een natuurlijke manier met je hond leren omgaan?
Ik geef les in het Eyserbos. De energie is er mooi, rustig, heerlijk. het doet de hond goed. Daar komt hij tot rust. En de baasjes ook.
Laat het maar weten, dan kunnen we wat afspreken.