ik geef je hier uit mijn hart gegrepen enkele voorbeelden en tips plus mijn visie die ik ontwikkeld heb door alle jaren heen. Ik hoop en wens mij dat je hiermee je voordeel kunt doen.

Voorbeeld: Denk je dat je het goed doet door op cursus te gaan...

Een jonge hond meld zich op mijn praktijk met zijn vrouwtje. Hij valt uit naar andere honden wanneer hij aangelijnd is. De hond is op puppy cursus geweest op een leeftijd van 8 weken. 

Hij moest daar meteen volgen, zitten, en de andere pups, na speeltijd, negeren. Het  was in een manege waar lekkere paardenpoep lag waar de hond nieuwsgierig naar was. Iedere keer als hij dat deed moest zijn vrouwtje FOEI zeggen en hem met een klein rukje in de nek aangelijnd terugtrekken. De puppy begon in de riem te bijten en de instructeur legde aan mevrouw uit dat de pup dominant is en zij strenger moet zijn. 

 

Verslagen, bang en onzeker gingen ze beide naar huis. De tijd die zo mooi samen kan zijn en is, werd bij deze meteen aangetast en verknoeid. Dit is emotionele schade en trauma voor beiden.  Oplossing was een healing waarbij de emotionele trauma behandeld werden en activiteiten ondernemen onder mijn begeleiding (deels) om weer nieuw vertrouwen te herwinnen en nieuwe leuke ervaringen op te doen zoals het hoort!

 

Denk je dat het goed doet.....

 

Door een hond te trainen raakt hij zijn eigenheid en de verbinding met zijn baasje kwijt.

Ik weet het, ik hoor je zeggen, maar door training versterk je juist de binding?

 

Ja en nee. Bij hondentraining is weinig tot geen ruimte voor de persoonlijke behoeften van de hond. Mag hij rusten tijdens een training wanneer hij het nodig heeft? Niet wanneer het lesschema het toelaat?

 

Ik heb zelf meer dan 10 jaar op het veld gestaan., Ik heb lesgegeven aan 4 groepen met honden per avond. 5 dagen in de week. Ook individueel. Alles gericht op gedrag. Als hij zich goed gedraagt is het goed met de hond.  Het is andersom!

 

Nu zeg ik met overtuiging
Als de hond zich goed voelt, gedraagt hij zich goed.

 

Je kunt een hond alles leren. Echt alles! Daar zit het gevaar. Hoe ver ga je?

Pootje geven, volg, aan de voet, naast, hier, zit, zit op afstand, lig, af, down, blijf, wacht....

Ik hoor mijn trainster van een gerenommeerde franchise onderneming nog zeggen:: " een goede hond is een hond die je wasknijpers aan de waslijn kunt hangen en niet tegensputtert". Ze was gecertificeerd met een waarborgcertificaat.  En wat de trainster zegt, zal wel kloppen niet waar? 

 

(slik!) 

 

Heel vaak krijg ik mensen op de praktijk die geraakt zijn door uitspraken over hun hond door hondentrainers.

Zo hoorde ik pas: "de hondentrainer zei: 'met jou hond weet ik me geen raad, dat is een geval apart" (au)! Een hondentrainer is ook maar mens en weet over leerprocessen en met een beetje geluk ook iets  over de hond als wezen en over de mens? Deze hondentrainster had geen kennis over het waarom van het gedrag van de hond. De hond was pup en was MOE! moe van alle belevenissen van de dag ervoor.  Hij redde het niet om in groep van 5 pups op een grasveld vol met geuren rondjes te lopen en zich te moeten concentreren. Hoezo "ik weet me met de hond geen raad een geval apart?" Hierdoor werd de eigenaar onzeker, dacht dat ze een probleemhond had. Ze is een weg gewandeld die niet nodig was. Met de hond was niets mis, de pup reageerde heel gezond en natuurlijk. Instinctief.  Hij kon het gewoon niet aan. Dit is emotionele beschadiging. 

Daar ga niet voor op cursus toch? 

De juiste kennis is Power en geeft zelfvertrouwen en rust voor beide.

Vaak wordt de hond alleen maar gezien als een optelsom van leerprocessen. Goed/fout, click hier en daar, kunstje geleerd. Maar dat is niet wie de hond is. We hangen het diploma aan de muur. Hij is goed bevonden, Geslaagd. 

 

Oh? waarvoor en door wie?  Ben jij ook geslaagd? In een liefdevol hondenouderschap? Ik was dat toen niet hoor. Ik had wel een diploma hangen met 9,9,9 voor alla oefeningen.  Wat had ik eraan? Niets.  Hielp het ons verder nee, niets. JA hij werd rustiger. waarom, omdat mijn hond niets meer te zeggen had en vertwijfeld was.  (slik)

 

Laat je zelf en je hond slagen in je hart. Alles andere doet er niet toe. 

Jullie leven met elkaar onder één dak. 

 

Jullie mogen gelukkig zijn, ieder op zijn eigen manier.  

jullie hebben het recht om gelukkig te zijn.