praktijk voorbeelden coaching

Hond is onrustig en gestresst aan de lijn. - oorzaak: onvoldoende inspelen op de communicatie en signalen van de hond

Jonge hond is onrustig en nerveus bij het aangelijnd wandelen. Hond en eigenaar wandelen met elkaar, aangelijnd maar er is geen verbinding buiten.

Coaching wandelles: Eigenaar staat open om te leren over het gedrag en de communicatie van haar hond. Ze leert de kleinste signalen van de hond te begrijpen. Ze ziet wanneer de hond stress krijgt en ze weet wat ze dan moet doen.

 

In hun geval: langzaam gaan lopen. Niet langs een drukke weg met verkeer gaan lopen. Lange riem. Aai momenten en vooral splitten wanneer de hond iets moeilijk vind. Eigenaar gaat naar huis met een rijke ervaring aan kennis en verbinding om thuis verder toe  te passen. 'één les en consult is genoeg. Ze gaat het boek kalmerende signalen aanschaffen en mijn interview over stress nog eens beluisteren.

 

Pupcoaching in de groepsles

pup is druk bij aankomst, wil de wereld ontdekken en vriendjes maken met de andere pups. Eigenaar wil de regie houden en houdt haar kort en bepaalt waar ze naar toe gaan. Ander moment wordt de pup aan haar lot overgelaten, in contact met de honden terwijl er gepraat word met mede cursisten.

 

Mijn coaching:

Op het moment dat de pup erbij is, is alle aandacht bij de pup of hond. Zeker als hij aangelijnd is. Ze laat de riem langer, ze geeft de pup de ruimte om onder haar begeleiding zijn eigen keuzes te laten maken. Ze laat hem contact zoeken met andere honden, zij zit gehurkt op 4 meter afstand en wacht vol vertrouwen en geduld tot de pup zijn keuze maakt om veiligheid bij haar te gaan zoeken. Op het moment dat de pup dat doet (deze oefening is dan reeds eerder geoefend) beloont ze hem door hem snoepjes in het gras te laten zoeken en veel liefde en waardering naar de pup toe uit te stralen. resultaat: binding groeit,. vertrouwen groeit. Er is ontspanning en aandacht. Ze stopt met  de les na 20 minuten. Pup is moe van alle indrukken. Ze gaan lekker naar huis.

Puber coaching. Herder van 6 maanden komt blaffend, trekkend, hijgent aangelijnd naar de praktijk

Deze jonge Duitse herdershond komt totaal gestresst naar de praktijk. Blaffend, hijgend, piepend en hypernerveus. De eigenaar probeert haar te kalmeren door de riem kort te houden en haar fluisterende woorden te vertellen. De hond keert zich van haar af en wil mij al opspringend begroeten. hetgeen deze mensen haar niet toestaan. Waarom niet? Omgeving zegt dat zij het fout doen om dat de hond niet luistert. De hond zou dominant zijn (ook de woorden van de dierenarts) en er zouden problemen komen als zij nu niet met slipketting gecorrigeerd zou worden.

 

gelukkig hebben deze mensen naar hun gevoel geluisterd en een second opinion gezocht. Met respect voor de dierenartsen, maar dierenartsen weten niets van gedrag. Daar zijn deze niet voor opgeleid. Hun kijk op gedrag is ouderwets en zeer eenzijdig vanuit het dominantie principe. Voor deze mensen en vele anderen brengt dat verwarring. Zeker wanneer een homeopathisch werkende dieren arts dit advies geeft. De mensen waren  emotioneel, verdrietig, machteloos en bang,

 

COACHING:

Hond ruimte geven. Zichzelf ontdekken. vertrouwen geven. Niets met dominantie te maken Niets mis met de hond.

Hond los van de lijn gedaan. gaat rennen, rennen, rennen. Springt in bloembak, is trots, fier en uitgelaten. Ze straalt. Ze is ondeugend. ze springt tegen mij op. Likt mijn gezicht. Ze is uitermate blij dat ze er is. Ik geniet van haar. En breng dat gevoel over op de eigenaren. Super leuke hond die zich gedraagt zoals een puber zich moet gedragen.

Maar: een puber mag je nooit inperken door geen puber te mogen zijn. Dan ontstaat verzet, want de hond komt in het nauw. Dat gebeurde.

Tips; lekker aan lange lijn, of beter nog los in de weilanden lopen. snoepjes laten zoeken of een speeltje zoeken en ruilen. Mensen voorlopig mijden voor zover het kan (vanwege de kritiek die men op de hond heeft en het de eigenaar nog te onzeker maakt) vooral meer rust tussendoor. Dominantie vergeten en lekker samen slapen of samen op de bank. genieten van elkaar. Zelf proberen te ontspannen. Kijken dat de hond meer gaat slapen.

 

Advies: Alternatieve behandeling voor eigenaar om meer in zichzelf te gaan geloven en meer vertrouwen te kunnen uitstralen.


Dat is gelukt! De hond is inmiddels ruim 1,5 jaar. Nog steeds onstuimig van aard. Dat is haar enthousiasme. Deze mensen en hond hebben hun balans gevonden, op hun manier. Ze zijn happy!