Veel gestelde vragen

 

Cursussen: 

Waarom geen training?

met een training wordt de gemaakt tot iemand die hij niet is. Hij gaat leven om liefde en waardering te verdienen. Hij verliest het contact met zijn mooie natuur en ik.  Alle honden die getraind zijn en daarna niet meer hoeven te voldoen aan eisen en verwachtingen zijn bang en durven niet zichzelf te zijn. Ze weten gewoon niet wie zij zijn. Het is het zelfde wanneer je uit een gevangenis komt waar je aan regels moest voldoen. Als die opeens weg zijn en je ontmoet de vrijheid is dat een verademing , kun je weer letterlijk ademhalen en tegelijk weet je niet hoe je moet gedragen als niemand je zegt hoe je dat moet doen. 


Dit is een emotionele achterstand in de ontwikkeling van de hond. En hij lijdt daaronder. Het is veel mooier om de hond te helpen ervaren dat hij ALTIJD gewoon zichzelf kan zijn. Er ALTIJD van hem gehouden wordt en dat hij ALTIJD goed is zoals hij is. 

Wanneer er een probleem met je hond is, voor jou. is dat voor iemand anders niet zo. Dat zegt dus iets over hoe jij je hond ervaart. Er ligt dan altijd bij de mens een onverwerkt thema waar aan herinnerd wordt en nog niet opgelost is. 

Dat mag je dan doen. Uit liefde voor je hond. Zodat jullie samen nog gelukkiger als van te voren samen verder kunnen. 

Leren vertrouwen op elkaar en elkaar liefhebben. Daar zijn liefdescursussen voor nodig. Dat doe je niet zomaar. 

Geen gehoorzaamheidscursussen of andere trainingen. Dat is macht en de hond gebruiken (misbruiken) voor de mens. Voor mij gaat dat te ver. De hond is van zichzelf. Zijn vreugde en dat hij überhaupt bij ons mag leven, is genoeg om dankbaar voor te zijn.

 

"gehoorzaamheid zonder vrijheid en het ontnemen van recht op eigen keuzes is slavernij"

 

 

- Waarom is het voor de pup beter om 1 op 1 begeleiding te hebben? Hij moet toch met andere honden spelen?

Een pup zit in een grote verandering en zoekt veiligheid. Veiligheid die hij eerste bij zijn moeder en broertjes en zusjes vond is hij kwijt. Wanneer hij meteen met andere honden moet gaan spelen, wordt er een stap overgeslagen in zijn ontwikkeling. De veiligheid bij zichzelf en de tijd om het afscheid van zijn thuis te verwerken. Eerst moet de pup tijd hebben zich bij zichzelf veilig te voelen zodat hij ook vertrouwen heeft om goed met andere honden om te gaan.  De pup met andere pups samen laten vereist vakkundigheid en mag nooit zomaar. Pups zijn veel te wild met elkaar en gaan over elkaars grenzen ten koste van veiligheid. 

- Waarom moet mijn pup eerst 14 dagen thuis gewend zijn voordat hij op les zou gaan?

De pup moet zich eerst veilig gaan voelen in zijn nieuwe thuis en bij zijn nieuwe familie. Verhuizen gaat niet over 1 nacht ijs en zeker niet als je ook je familie kwijt bent. Meteen op les om meteen te moeten gaan luisteren en getraind te worden (ook positieve training is training) is voorbij gaan aan de emotionele behoeften van de pup en zet zich later betaald. 

Twee weekjes thuis, is heerlijk voor mens en hond. Je hoeft niets. Alleen genieten van elkaar. Dit maak je maar 1x mee in je leven met je pup. Laat je niet gek maken met alle verhalen die er zijn. 

- Waarom spelen de pups niet altijd voor of na de les met elkaar

De pup  moet zich eerste veilig voelen. De les , nieuwe familie, nieuwe omgeving thuis, nieuwe omgeving op les die onvoorspelbaar is....het is zoveel. Spel mag in een veilige omgeving. Daar waar de pup zich thuis voelt, met de pups waar hij zich veilig bij voelt en de mensen waar hij zich veilig bij voelt. Bouw eerst aan een veilige binding met je zelf, zodat de pup kans krijgt om terug bij jou te komen als het in de vreemde wereld te spannend en onveilig voelt. Door pups voor en na de les te laten spelen leert de pup enthousiast op honden te reageren. Hond....zien? SPELEN!!! Dat is stress en zorgt later voor problemen voor beiden. 

 

- Hoe leert mijn hond te gehoorzamen als er in de les weinig zit en af geoefend wordt?

Een hond hoeft niet te leren gehoorzamen. Daar is hij niet voor geboren. Wanneer de hond MOET leren gehoorzamen, positief of negatief, dan doet dat tekort aan wie hij is. Wie wil er nou gehoorzaam gemaakt worden? Instinctief zal de hond zich minder gewaardeerd gaan voelen en zich van je af gaan keren, behalve als binding getraind is. Door aan de binding en veiligheid te werken en vooral de hond zichzelf laten zijn en hem leren kennen, krijgt hij OERVERTROUWEN in zichzelf en in jou. 

En als je dan een keer een zit of af oefent..vind hij dat waanzinnig leuk en doet hij dat gewoon...het hierkomen hoef je helemaal niet te leren. Hij blijft vanzelf bij je...met een onzichtbaar lijntje. Door het OERVERTROUWEN.

 

- Waarom is het niet goed om met mijn pup, en puber veel te wandelen?

Een puppy en puber vliegen de indrukken om de oren. het zenuwstelsel van hersenen krijgen die indrukken niet verwerkt. Door het niet optimaal kunnen verwerken van alle indrukken wordt het vlucht en vecht mechanisme in de hersenen geactiveerd waardoor de hond in een overlevingstoestand terecht komt. En daar komt hij later, zonder energetische therapie, goede zorg en rust niet meer uit. Lekker wandelen in een omgeving waar rust en natuur is, niet teveel prikkels zijn in combinatie met dagen rust erna en tussendoor is prima. Het gaat om balans.  Een pup mag niet meer dan 5 minuten per dag per levensmaand gaan wandelen met als reden, geestelijke balans en evenwicht. Maar kijk naar je pup....hij laat het je weten. 

 

-Waarom is mijn hond niet dominant agressief als hij gromt of bijt (ook  niet als de dierenarts dat zegt) 

Een hond is conflictmijdend en zal nooit grommen of bijten als hij zich met respect voor zijn grenzen behandeld voelt. Hij zal nooit bijten als de dierenarts hem niet pijn doet en hij zich bij de dierenarts veilig voelt (wat bijna onmogelijk is gezien alle geuren en handelingen die de dierenarts moet doen) Het is logisch dat hij zich verdedigt als hij zich daar in nood voelt of pijn heeft. HIj weet tenslotte niet wat er allemaal gaat gebeuren.  

Een dominante hond is zelfverzekerd en heeft het niet nodig van zich af te bijten. 
Bijten  en grommen is altijd angst.

Grommen betekend: STOP, IK  WIL GEEN RUZIE!  

Mooier kan niet. Je mag je hond bedanken.

 

- Waarom is het goed om mijn hond een energetische behandeling te geven als hij druk is, zich niet lekker voelt angstig of agressief reageert?

Een energetische behandeling is altijd goed. Die houdt de hond zo gezond mogelijk. Honden zijn zo gevoelig en nemen alles van hun 'baasje" buurhonden, vriendjes over van emoties en soms ook ziekten. Met een behandeling vind de hond zich zelf weer terug en wordt zijn gezondheid sterker en beter. Hij vindt nieuwe balans. Zie mijn andere website: www.helenamethonden.nl

 

Belonen

- Ik wil liever niet met teveel snoep beloning werken, anders wordt mijn hond te dik. De dierenarts raad dat af. Ook wil ik geen bedelende hond krijgen. Hoe zit dat?

Met respect voor dierenartsen. Dierenartsen zijn niet geschoold in gedrag. Ze hebben wat ideeen over gedrag uit de boeken en daar houden ze aan vast. Deze ideeën kloppen niet met de werkelijkheid en zetten hond en mens vaak op een verkeerd spoor. 

Dierenartsen denken vanuit hun professie vanuit gezondheid. Een een te zware hond is niet gezond. Dat is een feit. Maar een hond die voortdurend een hongergevoel heeft krijgt stress en zal overal eten zoeken, slecht slapen, onrustig zijn, agressief reageren,  niet geaaid willen worden, veel opspringen etc. Honden krijgen vaak dieet voeding van de dierenarts. Hier zijn honden hongerig van, ook van senior voer zijn honden hongerig. Honger hebben is heel erg voor de hond. Veel voeders, vooral de commerciële voeders, laten honden hongerig achter, ook al krijgen ze in hoeveelheden genoeg. Je kunt dit bij mij energetisch laten uitmeten, dan weet je het zeker. Handig, voordat je aan gedragstherapie zou willen beginnen. Want met de hond is niets mis. Hij moet alleen meer eten, en mogelijk ook andere voeding krijgen.  Vanuit de hond bekenen is lekkers geven niet een beloning (want dan ben je aan het trainen) maar een hulpmiddel en houvast om te gaan begrijpen wat jij als mens van hem wilt. 

Dat geeft veiligheid. 

 

- Ik wil graag met pup als beloning tussendoor spelen, ipv belonen met voer mag dat? 

Kijk wat de pup leuk vindt en hem niet te druk maakt. Spel maakt over het algemeen de pup druk. 

 

- Waarom wil de hond niet getraind worden of afgericht worden? Waarom is dat niet gezond voor hem?

    Een hond trainen is niet gezond omdat hij zijn eigenheid verliest. Hij leert zich te gedragen zoals het hoort en niet zoals hij is. Hij gaat dan onvoorwaardelijk liefde missen. Hij leert lief gevonden te worden omdat hij het goed doet. 

 

MAG MIJN HOND BUITEN SLAPEN? HET LIJKT DAT HIJ HET LEUK VIND?

Ik zeg nee. Alle honden zijn gezinsdieren. En ze passen zich prima aan aan wat wij willen.  laat hem de keuze., 

 

Corrigeren

-

- waarom niet straffen en "nee" zeggen?

Straffen en nee zeggen is schrik en overbelast het zenuwsysteem. Door straffen en nee zeggen ontstaat er een gevoel van onveiligheid. Je moet oppassen anders..... Dit remt de ontspanningshormonen en stimuleert de stress hormonen. De hond komt in de overlevingsmodus en  kan niet meer van het leven genieten zonder zorgen. Hij verliest vertrouwen in jou en voortdurend op zijn hoede. Hij ervaart voorwaardelijke liefde. Het gaat niet om  hem, maar om wie hij moet zijn. Dat is heel erg ongezond. 

- Waarom een borsttuig te gebruiken?

Op deze site onder informatie vindt je een fimpje over tuigjes. Het houdt de ruggewervels en nekwervels van de hond gezond, die door halsband en correcties beschadigd raken. De hond voelt zich vrij in een tuigje en kan niet gecorrigeerd worden. Dat is een voordeel! De hond die trekt trekt vaak niet meer, wanneer de spanning van zijn nek afkomt, hij zich aangelijnd vrij voelt en niet bang voor correcties hoeft te zijn. 

- Waarom geen slipketting?

Een slipketting brengt veel lichamelijke en emotionele schade. Nekwervels, schildklier en zenuwen in de nek en keelstreek komen onder spanning te staan en raken bij iedere ruk beschadigd. Emotioneel loopt de hond onder druk voortdurend. Gebruik van een slipketting is niet van deze tijd en is een vorm van lichamelijke en emotionele straf. 

- Ik heb liever een korte riem, waarom toch een 3 meter of 5 meter riem?

Een korte riem is voor mensen fijn voor een gevoel van controle. Voor de hond is dat een reden om eraan te willen ontkomen en te gaan trekken. Hij heeft geen ruimte om zich vrij te voelen en zijn behoefte aan snuffelen, lopen op zijn manier te kunnen leven. Een riem van 3 of 5 meter geeft de hond vrijheid waardoor hij zijn eigen keuzes kan gaan maken en zich meer veilig en ontspannen kan voelen. 

- Waarom is het beter geen "rollijn" te gebruiken?

Een rollijn is niet fijn voor de hond. Wel voor ons. We krijgen geen vieze handen etc. Voor de hond is een heel erg vervelend en hij leert trekken aan de lijn omdat er voortdurend druk op de riem en zijn nek of borst staat. Voel het zelf maar eens. 

Daarbij kun je geen enkele communicatie via de riem toepassen en als hij voorop loopt of opeens de weg over wil steken ben je te laat. Niet doen!  Honden worden ook gek van het geluid van de riem maakt. En daarnaast wanneer dat rolapparaat per ongeluk los uit je handen glijdt, is er paniek omdat het als een veer die lostrekt achter je hond aan vliegt. Hierdoor zijn al veel honden in paniek weggerend en gevlucht. 

- Waarom mag ik mijn hond geen ruk in de nek geven? De moeder doet dat toch ook?

Moeder doet dat niet. Dat is verzonnen theorie. Hooguit moeders of andere honden die zelf overspannen zijn en het niet kunnen hebben dat de pup pup is. In de nek wordt alleen gebeten om een prooi te doden en op eten. Dat kan niet de bedoeling zijn toch. Moeder pakt de pup in het nekvel om hem te verplaatsen. Dat gebeurd heel voorzichtig. Honden zijn conflictmijdend en zullen er alles aan doen om vrede te bewaren. Wat niet wil zeggen dat ze geen grenzen stellen of van zich af bijten wanneer ze in levensnood zijn of voelen.  Wanneer jij je pup in de nek pakt, zal hij zich bij jouw onveilig gaan voelen en voor je handen. Lijkt me geen goed plan. 

- Waarom geen hoofd- neusband zoals een Halti of Gentle leader?

Dit is om de mens te dienen, niet om de hond te helpen. Voor de hond wandelt hij met een constante correctie over zijn neus. Hij houdt zich in, omdat hij niet anders kan en bouwt heel veel spanning op. De nek en de wervels krijgt ook gevaarlijke spanning, niet gezond. De hond zijn bewegingsvrijheid wordt enorm beperkt. Dat is de enige reden waarom het lijkt te werken. Je gaat voorbij aan het welzijn van de hond. Dat is niet  gezond

- Waarom geen clicker?

Jaren heb ik lesgegeven met de Clicker. Voor een incidenteel kunstje is het leuk maar niet voor opvoeding en ontspannen lopen. Want met de clicker is trainen en werken voor de hond. Hij is voortdurend bezig te zoeken naar wat hij moet doen om zijn lekkertje te verdienen. Hij staat onder voortdurende stress (ook positieve stress is stress en heeft op het lichaam dezelfde uitwerking als straf en correcties) Zijn zenuwstelsel staat onder voortdurende spanning. Resultaat is een hond die kunstjes die jij wilt goed uitvoert met een hoog adrenaline gehalte en onrust in zijn lijf wat zich op den duur in gezondheidsklachten uit. 

Daarnaast is er vanuit de mens meer binding met de clicker en het lekkers dan met de hond zelf. 

De clicker is een brug tussen mens en hond en staat er als een hindernis midden tussen in. het is niet nodig!