Alle honden hebben het recht op een liefdevolle emotionele zorg.

Deze zorg is de basis van alles en  misschien nog wel belangrijker dan eten.

- Ik ken honden die weigeren te eten, omdat eten maar eten is en geen vervanging voor de liefde en toewijding waar ze zo behoefte aan hebben - 

Ik zie heel veel honden die emotioneel tekort komen, of te wel zich emotioneel verwaarloosd voelen. Het zijn honden die prima voldoen aan verwachtingen, goed luisteren en over het algemeen niemand tot last zijn. 

Er zijn ook honden die zich wel laten zien en horen. Honden die blaffen, vernielen, ziek worden en geen (innerlijke) vrede en rust vinden.

 

Emotionele zorg krijgen is een BASISBEHOEFTE. en een uitdaging voor de mens om dit aan de hond te geven. Het wordt veel onderschat en niet erkent. Dat is jammer. Zelf heb ik dit ook niet altijd gezien en moeten leren. Ook ik ben maar mens. Neem het jezelf dan ook alsjeblieft niet kwalijk wanneer jij jezelf in deze tekst herkent. Geef jezelf een compliment dat je zo open en moedig bent hiervoor open te staan en dit onder ogen te zien. Mijn respect heb je.❤

 

Emotionele zorg is heel erg belangrijk, vooral wanneer je afhankelijk bent en niet jezelf kunt/mag geven wat je nodig hebt, zoals bij de hond (en ook bij kinderen en andere dieren). Die afhankelijkheid is een (verbinding) om zuinig op te zijn en plaatst de ander in een kwetsbare , onderdanige positie. Er kan al snel misbruik van gemaakt worden. 

Emotionele verwondingen van de hond?

Een  emotionele verwondingen c.q. verwaarlozing is dat wat de hond als zodanig ervaart. Het is om die reden dan ook niet mogelijk om in algemene termen te spreken omdat de emotionele behoeften van hond tot hond en van leefsituatie tot leefsituatie verschillen. Emotionele zorg dient op nr 1 te staan. Boven de zorg om gehoorzaamheid. 

 

Gehoorzaamheid heeft niets met emotionele zorg te maken. Gehoorzaamheidstraining (ok positieve zoals clickertraining) valt onder de categorie emotionele verwaarlozing. Het blijft training. De hond wordt getraind tot iets wat hij niet is. Hij raakt verwijdert van zichzelf. Het heeft niets met liefde en toewijding te maken.

 

Een hond kan emotionele wonden meedragen door:

 • Teleurstelling
 • In de steek gelaten worden, herplaatsing en niet mee op vakantie mogen
 • Afscheid en geen mogelijkheid tot afscheid kunnen nemen van een overleden mens of dier
 • Geen aandacht, respect en erkenning voor zijn / haar grenzen en behoeften
 • Ruzie
 • Vechtpartijen en lichamelijke verwondingen
 • Schelden
 • Onveilige leefomgeving
 • Het missen van "thuis" moeder en broertjes en zusjes
 • Operatie (o.a.castratie en sterilisatie)
 • Verbaal en fysiek geweld. Gedwongen worden iets te doen wat hij echt niet wilt en niet bij zijn natuur past.

Honden die herplaatst zijn, zeker de honden die uit het buitenland naar Nederland gekomen zijn, zijn honden die per definitie emotionele verwondingen meedragen. Deze honden zijn heel erg goed om verwondingen te verbergen. Dat is hun overlevingsmechanisme altijd geweest. Wat de hond laat zien is niet hoe hij zich voelt. Deze honden kunnen zich heel erg afgezonderd voelen en zijn vaak niet in staat om liefde en vertrouwen toe te laten uit pure zelfbescherming. Tenzij deze honden ermee geholpen en gesteund worden.

 

Het spreekt voor zich dat puppy's en oudere honden ook bijzonder kwetsbaar zijn en het recht hebben op verantwoorde en goede emotionele zorg die bij hun persoonlijkheid, ontwikkelingsfase en hun natuur past.